Beskrivning
Här finns smårätter och aptitretare, ovanliga sallader och soppor och en lång rad huvudrätter. Ett avsnitt tar upp annorlunda sätt att tillaga och servera grönsaker, andra innehåller recept på pajer, efterrätter, bröd, kakor och drinkar. Det är mat som passar för många olika tillfällen – en middag för två, en buffé för många, för luncher och picknickar.
När vår första bok, Cranks bästa recept, kom ut 1982 svor vi på att aldrig skriva en till! Den tog oss fyra år att framställa och var, trodde vi, en fullständig samling av de recept vi använde på våra restauranger, och det verkade inte finnas behov för en bok till. Den innehöll dessutom historien om, framväxten av och filosofin bakom vårt företag under åren alltsedan starten 1961; den lärde också ut tekniken om hur vi förbereder våra rätter och hade även ett avsnitt om de olika råvarorna – så vad fanns det väl mer att säga? Men saker och ting utvecklas inte alltid i den riktning man tror, och det är ofta oförutsedda händelser som dikterar nästa drag.
Vår kompanjon, David Canter, dog mycket plötsligt 1981. Det var ett hårt slag, för han var så helt och fullt förknippad med Cranks – det var hans idé, hans energi och skaparkraft som satte i gång alltsammans, och än idag härstammar karaktären, utformningen och det dagliga genomförandet från hans ursprungsplan.
Centrum i vår verksamhet ligger fortfarande på Marshall Street i hjärtat av Soho i London och granne med det berömda Carnaby Street, där vi öppnade vår första restaurang 1961 – Cranks Salad Table (Cranks salladsbord). En hel del har hänt sedan dess, och vi har nu fyra restauranger och butiker med tillhörande bageri så att vi kan förse oss med allt nybakat bröd vi behöver – helt vegetariskt framställt och enbart av biodynamiskt odlade fullkostprodukter.
Precis före julen 1981 öppnade vi vår ”Dine and Wine”-restaurang som har öppet på kvällarna och dit folk kan komma och äta en bit på tu man hand eller bjuda sina vänner vid något speciellt tillfälle. Det var något helt nytt för oss och något vi alltid drömt om. Vi fick den möjligheten genom att utöka våra öppettider på Marshall Street och förvandla den livliga lunchrestaurangen till en intim krog med levande ljus där det även spelas klassisk musik vissa kvällar. Det var den första vegetariska fullkostrestaurangen i sitt slag med kvällsöppet i Londons West End och den blev snabbt mycket populär.