Hoppa till innehåll

Persson, Ingela ”Frukt och bär – saftning – syltning – bakning”

70 kr

Frukt och bar innehåller over 200 littlagade recept på saft, likör, sylt, gelé, inläggningar, bakverk och desserter. Lär dig ta hand om vinterns härliga, citrusfrukter, vårens tidiga rabarber, sommarens flåder, alla trädgårdsbár och saftiga stenfrukter och höstens vilda bär, äpplen, päron och fikon.

Inbunden, 224 sidor, Natur och Kultur, 2008, mycket bra skick, ISBN: 9789127026551

Finns i lager

Beskrivning

Ingela Persson är kock och bagare och har i den här boken varvat klassiska husmorsrecept med moderna varianter som passar både det lilla och stora hushållet. Hon har tidigare skrivit boken Dags för dessert. Bokens bilder är fotograferade av Lina Eriksson, en av Sveriges bästa matfotografer.


När jag tänker på saftning och syltning ser jag en gammaldags välfylld matkällare med årets skörd och lite kvar från föregående år framför mig. Där stod burkarna på rad märkta med prydliga etiketter och allt skulle tas till vara.
I dag ser det lite annorlunda ut för de flesta. Vi känner inte samma behov att ta vara på allt, utan gör kanske en burk sylt då och då när vi sett ett spännande recept i tidningen eller när äpplena ser särskilt fina ut i fruktdisken. Eller också köper vi färdiglagat. Hur som helst så smakar jordgubbar bäst på sommaren och apelsinerna bäst på vintern och det man plockat och lagat själv är alltid mycket godare.

I den här boken har jag samlat mina bästa recept på saftning, syltning och bakning. Jag vill visa att det faktiskt är riktigt enkelt att lyckas med en härlig blåbärssylt eller läskande flädersaft. Jag vill att du tar dig tid att gå ut i skogen och plockar ett par liter av ditt favoritbär eller tar av hallonen från buskarna i trädgården.

Testa dig fram och hitta dina favoriter. De flesta recepten är anpassade för ganska små satser, en eller ett par burkar eller flaskor. Då behöver man sällan tillsätta något konserveringsmedel och smaken håller sig frisk. Om du har mycket bär som du vill ta hand om är mitt tips att du fryser in dem och tillagar dem allteftersom.

Vikt890 g
Dimensioner200 × 240 mm