Hoppa till innehåll

Jamais, Michel ”Michels vita viner – ett friskt och fräscht vitt, tack”

80 kr

I Michels Vita Viner presenteras ett antal förträffliga viner som kostar allt från lite grand till väldigt mycket. De har alla det gemensamt att de finns tillgängliga i många butiker och på restauranger både i Sverige och utomlands. Och förstås att de har valts ut efter ett noggrant arbete som bygger på många års provningar, besök och återbesök hos producenter världen över. Syftet med boken är inte att vara vare sig heltäckande eller rättvis. Den ska förmedla engagemanget i den goda smaken.

Inbunden, 140 sidor, Grenadine bokförlag, 2007, mycket bra skick, signerad,  ISBN: 9789185329540

Finns i lager

Beskrivning

Michel Jamais är en av Sveriges ledande auktoriteter i konsten att kombinera mat och dryck. Han har en gedigen bakgrund som kock och sommelier och är idag verksam som föreläsare, utbildare och skribent. Michel leder även kurser på Restaurangakademien och anlitas flitigt som föreläsare i hela landet.

OM BOKEN

I avsnittet. ”Det vita vinet föds och växer upp” i början av boken tas de viktigaste grunderna inom vinodling och vinframställning upp. Vad som är kvalitet kan alltid diskuteras, om det är mätbart i exakta värden och aspekter eller om det bara handlar om smak. Oavsett vilken definitionen är, har producenten en lång rad detaljer att ta hänsyn till innan vinet ens har blivit till. Mellan ett enkelt vin och ett högklassigt ligger det närmast en livsstil av noggranna och i minsta detalj medvetna val. Det här avsnittet tar upp de viktigaste av dessa val för att ge ökad förståelse för vad som har format vinet.

Att prova vin är, frånsett det rena nöjet, naturligtvis också en viktig källa till ökad kunskap om druvsorter, vinodling, framställning och ursprungsskillnader. Goda råd inför provning och den metodik som professionella vinprovare följer under provningen beskrivs i avsnittet ”Prova, lär och njut av ditt vin”. Meningen är inte att göra provningen alltför akademisk det ska ju trots allt vara roligt (snarare än svårt och krävande) att prova vin. Men ju mer metodiskt du provar vin, och ju mer du försöker förstå vad som har format vinet, ökar också kunskapen om vin snabbt. I takt med ökad kunskap, brukar de flesta personer också kunna njuta av allt fler nyanser i vinet. Därefter följer alla vintips i bokens huvudkapitel ”52 urgoda vita viner (och fler därtill)”. Utöver texten om vinhuset, druvsorten, vinet eller anekdoter om vinregionen, ges också värdeomdömen och en indikation på ungefärligt prisläge, en idé om utvecklings- potential samt kortfattade råd om servering.

Slutligen, i kapitlet ”När vinet har blivit ditt”, ges en mängd råd om lagring och förvaring, temperering och dekantering, om val av vinglas för att förhöja njutningen och självklart också de viktigaste grunderna i hur vin och mat förhåller sig till varandra.

Vikt792 g
Dimensioner210 × 260 mm