Hoppa till innehåll

Bringéus, Nils-Arvid ”Matkultur i Skåne”

70 kr

I Matkultur i Skåne kan man läsa om skånska rätter, bl a pantofflegröd, luad sill och ål, spegepölsa, spettkaka och pannkakor, och skånska specialiteter som kakekäringar, jaöl och Mårtensgille. Boken berättar också om bakning, bryggning, slakt och konservering med gamla metoder.

Inbunden, 96 sidor, LTs förlag, 1981, mycket bra skick, ISBN: 9136017310

Finns i lager

Beskrivning

Nils-Arvid Bringéus, lundaprofessor i etnologi, skriver i förordet till denna bok: ”Den utgör ingen receptsamling;… den vill i stället sätta in den skånska matkulturen i sitt sammanhang och försöka förklara varför vi äter det vi äter i Skåne. Till den skånska matkulturen räknar jag också den yttre miljön, liksom det mänskliga umgänget kring det dukade bordet med både dess högtidlighet och uppsluppenhet.”

Matkultur i Skåne ger oss inblick i det skånska bondesamhällets måltidsrytm och bordsvanor, och i den rika folkdiktningen kring maten. ”Den skånska välmågan” tar sig många uttryck, men landskapet rymmer såväl regionala variationer som sociala skillnader.

 

 

 

 

Vikt348 g
Dimensioner205 × 205 mm