Beskrivning
Aidaväv
Aidaväv används ofta till nybörjararbeten eftersom det förmodligen är det tyg som det är lättast att lära sig sy korsstygn på. Väven betecknas efter hur många rutor (och därmed stygn) per centimeter väven har. Ju fler rutor, desto tunnare blir naturligtvis väven och därmed blir tyget också något svårare att arbeta med.
Tuskaftstyger
Dessa tyger skiljer sig mycket från aidiaväv på så vis att de inte är kompakta, utan består av trådar av material som är regelbundet fördelade över tygets längd och bredd. Här sys korsstygnen ofta genom att man arbetar diagonalt över två trådar (se även Stygnen nedan). Vissa tuskaftstyger finns i olika färger, men för det mesta syr man på tyg i vitt eller i naturfärger, däribland de «antika» färger som är så populära då man vill återskapa historiska sömnadsarbeten. Tuskaftstyger är i början något svårare att arbeta med än aidaväv, men det bör inte avskräcka. När man väl har blivit van vid tuskaftstygerna är de lika lätta att sy i som bomullsaida.
Perforerat papper
Det här är ett styvt handarbetspapper med slagna hål som man syr sina stygn genom. Perforerat papper motsvarar nästan helt 5,5 rutors aida i storlek. Då man syr gör man på precis samma sätt som med aidaväv, men man måste ha fler bomullstrådar i nålen för att papperet ska täckas helt. Papperet är mycket bra när man ska sy saker som inte får förlora formen då de hanteras. Vi har till exempel använt papper då vi har sytt bokmärken och en del juldekorationer.
Fin stramalj
Stramalj förknippas visserligen vanligen med gobelänger eller broderiarbeten, men fin stramalj (vi använder 7 hål per centimeter) är mycket bra till arbeten som kräver ett mer robust utförande som exempelvis den börs och det glasögonfodral som vi har tagit med här i boken. Att få tag i stramalj i handarbetsaffärerna bör inte vara några problem. Med stramalj arbetar man något annorlunda än med de tre övriga material som vi har använt. Liksom vid gobelängsömnad fylls hela bakgrunden alltid med stygn i kraftig färg så att ingen obearbetad stramalj syns på det färdiga arbetet. Det kan därför ta lite längre tid att göra broderier på stramalj än på tyg.