Hoppa till innehåll

Bunke, Barbara ”Barbaras papper – förslag till festliga inviter

80 kr

I mer än tio år har Barbara Bunke hjälpt till att utforma inbjudningskort, placeringskort, menyer och gratulationskort. Här har hon samlat delar av sin kollektion som inspiration för den som själv vill utforma festens olika ’pappersvaror’. De flesta förslagen är mycket enkla att utföra – på dator, med penna, sax och färglåda som huvudsakliga redskap. Utan att vara alltför fingerfärdig är det möjligt att själv göra altarskåpsvikningar, kuvert, stämplar och collage genom att följa de enkla anvisningarna.

Inbunden, 160 sidor, Byggförlaget Kultur, 2004, nyskick, ISBN: 9179881823

Finns i lager

Beskrivning

Bjud till fest på eget vis

Hur bjuder man till fest? Utformningen och formuleringen av inbjudningskortet anslår tonen som antyder festens karaktär. Den strama och formella festen eller den mer informella kompisträffen. Dopet, barnkalaset, maske- raden, bröllopet, disputationsmiddagen eller femtioårsfesten. Hur kan en inbjudan se ut och hur ska jag formulera mig.

MÅNGA SÄTTER VÄRDE på en personligt utformad inbjudan, till barnkalaset, bröllopet eller 50-årsfesten. Inbjudan är det första intrycket av hela tillställningen, den säger något om vilken typ av kalas man bjuder till. Ett frackbröllop kräver kanske en något mer strikt inbjudan än dansen på logen på landet. En vacker, personlig, annorlunda, kul, fantasifull eller tokig inbjudan uppskattas oerhört mycket av mottagaren och känslan av att vara utvald blir alldeles speciell. Följ upp bröllopsinbjudan med kyrkoprogram i samma stil, med meny och placeringskort samt tackkort så kan du vara säker på att dina vänner kommer att spara ditt lilla ’kit’ i åratal.

När jag för snart tio år sedan började hjälpa andra att utforma inbjudningskort av olika slag valde beställaren ofta mellan vitt eller cremefärgat papper, mellan skuren eller råkant. Mellan stort eller mindre format och mellan ’tryckbokstäver’ eller skrivstil. Den som ville ha ljusgrönt papper med mörkgrön text var djärv och annorlunda. Gemensamt för alla inbjudningskort var att texterna sattes i bly och trycktes i boktryck. Än idag finns det tryckare som har kvar den gamla tekniken, även om den är på väg att försvinna. Självklart kostar det dessutom en del att få sin inbjudan satt och tryckt.

Genom datorernas intåg i hemmen hägrar möjligheterna att göra sina egna personliga inbjudningskort. Nu finns också många speciella papper som passar i skrivare. När man gör sin inbjudan själv kan man kosta på lite mera; på papper, ett extra fint kuvert, några meter vackert band, en lackstång i matchande färg och ett sigill. Återstår nu bara idén och utformningen…

På ett tryckeri kan man få hjälp med formulering och typografering, och på ett korrektur kan man se att allting ser bra ut innan det trycks. Denna service får man klara sig utan om man väljer att göra inbjudan själv. Hur gör jag när jag nu sitter framför datorn? Vilket typsnitt ska jag välja, vad ska vara stort och vad ska vara smått, hur skriver jag för att det ska bli korrekt, ska jag ha telefonnummer i o.s.a?

Med hjälp av denna bok hoppas jag att du ska slippa fundera för mycket innan du sätter igång. Du får råd, från allra första början, med att formulera din inbjudan, ’vett och etikett’, typografera texten och finna en idé för utformningen som passar just ditt kalas, din plånbok och din vana att pyssla.

Vikt748 g
Dimensioner225 × 215 × 16 mm