Beskrivning
Här finns tips på träningsupplägg, tävlingsplanering och många olika övningar – från grundläggande till mera avancerade. En heltäckande och oumbärlig bok för alla ryttare, ridlärare, ridinstruktörer och tränare.
Författarna – Sylve Söderstrand, Lars Bilock, Erik Berggren, Lotta Björe, Linda Kjellberg och Mari Zetterqvist – är alla lärare vid Ridskolan Strömsholm och mycket välkända i hoppsammanhang. Helena Lundström, journalist vid LRF Media, har sammanställt boken.
Boken Hopplära vänder sig dels till dig som är tävlingsryttare, dels till dig som är lektionsryttare och som vill träna för att bli bättre i hoppning. Den vänder sig också till ridlärare, ridinstruktörer och tränare. Boken behandlar utbildning av dels ryttare enskilt och i grupp, dels hästar och ekipage. Alla ryttare kan använda övningarna i boken; de passar alla nivåer bara man anpassar hinderhöjden.
Boken bygger på den så kallade Strömsholmsmetoden – ett utbildningssystem som med framgång har använts under ett antal år på Strömsholm. Här blandas ”gammal sanning” med verkligheten som den ser ut i dag. Metoden kan ses som en sammanfattning av vad många svenska tränare står för.
Det är viktigt att träningen är rolig och enkel, och att svårighetsgraden ökas successivt. Man börjar till exempel med att öva på att rida med större exakthet över bommar och låga hinder. Ryttaren måste ha förmåga att genomföra varje övning på ett bra sätt innan han eller hon går vidare med nästa steg. Det ger bra självförtroende och förutsättningarna för att lyckas ökar. Hästarna lär sig också bäst genom att göra rätt – och genom en positiv inställning.
Det är viktigt att vi ser ridsporten som en idrott – där hästen är den ena delen och ryttaren den andra. Det är nödvändigt att ryttaren analyserar sina styrkor och sina svagheter, och jämför sig med andra idrottare. Som ryttare måste man vara fysiskt stark och smidig, ha bra kondition och även vara noga med vad man äter.
Många börjar med ridning för att de är fascinerade av hästen som djur, och de väljer sedan att bli tävlingsryttare eller kanske hobbyryttare. Olika krav ställs på hästen, men det är viktigt att den behandlas som ett djur med naturliga behov. Hopputbildningen har förändrats en hel del under senare år. Även själva hoppningen har förändrats. I Sverige används i dag en betydligt lättare ridstil, som passar bra för alla ryttare, både kvinnor och män.