Hoppa till innehåll

Larsson Haglund, Ingrid ”1600-tals recept ur Greve Pers kokbok”

80 kr

I Greve Pers Kokbok gör vi ett besök i ett grevligt slottskök som det kunde te sig på 1600-talet. Till grund för vårt besök ligger en vacker handskriven receptsamling som enligt gammal tradition tillhört Brahesläkten.

Inbunden, 104 sidor, Visingsö, 1997, mycket bra skick, ISBN: 9163057433

Finns i lager

Beskrivning

Vi börjar dock vår berättelse med en liten presentation av historien om Visingsö och Visingsborgs grevskap. Därefter får vi följa greve Per Brahe den yngres omväxlande och händelserika liv i maktens centrum. Greve Pers Kokbok ges ett eget kapitel där också dåtidens mattrender belyses. Slutligen följer ett urval 1600-tals recept, 42 stycken, som försiktigt omarbetats för att kunna tillagas i ett modernt kök. Recepten ackompanjeras av kommentarer om ingredienser och företeelser med anknytning till 1600-talets kokkonst.

I denna bok gör vi en rundvandring med kulinariska förtecken i grevarna Brahes domäner. Till grund för vår rundvandring ligger Greve Pers Kokbok, en vacker handskrift med 600 recept, som enligt gammal tradition tillhört Brahesläkten. Receptsamlingen ägs numera av sjöfararorden Göta Coldin i Göteborg. Sällskapet instiftades i Sverige 1768 och har som sitt främsta syfte att värna om det svenska språket och kulturen. Av den anledningen har man under årens lopp samlat en mängd värdefulla böcker, en av dem är Greve Pers Kokbok.

Denna fascinerande dokumentation över 1600- talets kokkonst innehåller inte bara hundratals recept på maträtter utan också en mängd tips på huskurer mot medicinska åkommor och råd beträffande de mest skiftande sysslor i köket. Det är slående hur riklig tillgång man verkar ha haft på alla sorters exotiska och udda råvaror trots de långa och svåra transporterna. Och trots den primitiva utrustningen i slottsköken tillredde man med stor skicklighet och kunskap de mest lysande måltider.

Av det digra innehållet i Greve Pers Kokbok har jag valt ut 42 recept som jag omarbetat något till nutida förhållanden. Varje recept presenteras med sin originalrubrik och sin originaltext. Receptrubrikerna har skrivits för hand för att efterlikna den ursprungliga skrivstilen. Stavningen som ofta var inkonsekvent på 1600- talet, och ordalydelsen i texten har inte ändrats. Jag har ofta anpassat recepten till 2 personer för att man skall kunna pröva sig fram. Om större måltider skall tillagas är det bara att dubbla mängderna.

 

Vikt578 g
Dimensioner215 × 235 mm