Beskrivning
I åratal har han genomkorsat örnarnas rike och oräkneliga timmar väntat på ögonblicket. ”Hans berättelse om örnarna, och om andra fåglar, handlar om att de också är annorlunda, att de är individer, livsöden, medvarelser i detta otympliga liv i världen, som vi alla har att leva, med skilda förutsättningar.” Så skriver Staffan Söderblom i bokens efterord.
INSPIRATIONEN till den här boken, Örnarnas rike, fick Brutus Östling när han var ute i skärgården för att fotografera havsörn. Plötsligt fanns de överallt i landskapet runt honom: i träd, på bergknallar, på klippor och i luften. Alltid överst. Det rådde inget tvivel om att han var i örnarnas rike.
I Årets Pandabok 2008 inramas Brutus Östlings fascinerande bildspråk av författaren Staffan Söderbloms texter, texter som baseras på ett djupt naturintresse och förtrogenhet med naturskildringens traditioner. Texternas ackompanjemang är stillsamt reflekterande, samtidigt som verbala associationer till helt andra dimensioner än fågelbilder dyker upp som exotiska kryddor i den bistra verklighet som är rovfåglarnas vardag.
Vem visste att örnen hukar under sina utbredda vingar när snön yr i en frusen värld? Vem av oss har sett jordugglan rakt in i ögonen när den i flykten oväntat vänder blicken mot den tålmodige fotografen? Vem har sett en mäktig havsörn stilla bida på marken och torka sina utbredda vingar, tålmodig och resignerad i väntan på bättre väder? Och vem av oss har fått komma så nära örnen och dess byte, det vackra rådjuret eller räven som blivit dagens måltid, i en bild som så starkt visualiserar begreppet ”den enes bröd, den andres död”?
Boken tar oss med på en resa till örnarnas rike som också blir en resa till myternas värld, om inte annat för att avtäcka verkligheten och få oss att se med friska ögon. Örnarna ”föreställer” ingenting annat än sig själva, hur mänskliga de än kan te sig för oss läsare.
Välkomna att följa med till Örnarnas rike.