Beskrivning
Har du tänkt på detta: amatörarkeologi, också på havsbotten, är någonting direkt kriminellt; medan amatöretnologi är en tillåten, ja, rent av vällovlig sysselsättning.
Det finns mycket att utforska på Södertörn, det gamla småkungariket Tören. Här har vikingar fejdat och diktat drapor; här har drottningar gömt sig i grottor, här har kullor exponerat behagen och skapat den svenska synden, här har Själ-Pelle och hans gelikar legat i skårar och gömslen bland ytterskärens krypenar; den sjunkna harpans toner hörs ännu ljuda ur djupet; och förlista skattskepp väntar på sina upptäckare.
Stockholms skärgård har nästan älskats ihjäl av författare och konstnärer; i den här boken har vi ägnat oss mindre åt badgästernas liv och grosshandlarnas punschverandor, mera åt färgstarka minnen från äldre tider och åt skrönor, som berättats från generation till generation, medan glöden falnat i fiskebodar, i utskärens visten och i torparnas stugor. Följer du oss – vilket vi vågar hoppas – på våra utflykter, så skall du finna, att det finns oändligt mycket ogjort. Vad vi än har anfäktats av för sällsamma makter under arbetet med denna bok, inte har det varit fullständighetsdjävulen. Vi har forskat i arkiv och gamla skrifter och vi har seglat ut i skären och vandrat in i skogarna för att undersöka vad som kunde finnas kvar av minnen, saga, sägen och tradition. Men vad vi kunnat meddela är ett knappt hundratal av många tusen minnen – men vi hoppas, likt Povel Ramel, att, ”det finns en solkatt i varje skärva”.
Gräv där du står! hette en radioserie. Gör gärna det! Men, alltså, inte bokstavligt som en arkeolog utan andligt som en folklivsforskare. Ta med kraftiga vandrarskor eller stövlar, kanske en cykel på takräcket eller fastsurrad vid mantåget; ta också med en bandspelare eller åtminstone en anteckningsbok och prata med folk på de platser dit du kommer.