Hoppa till innehåll

Ray, Sumana ”Indisk vegetarisk mat”

80 kr

För länge sedan fanns det inte några kokböcker och indiska flickor lärde sig att laga mat av sina mammor och äldre släktingar. Då fick de bara ingredienserna och ungefärliga instruktioner till en särskild rätt och sedan fick de prova sig fram så gott de kunde. Jag använder kryddmängder som passar min familj och mina vänner, men du ska naturligtvis anpassa kryddorna efter din egen smak. Alla recept är mycket lätta och jag hoppas att du kommer att trivas med den här boken.

Häftad, 128 sidor, Könemann, 1998, mycket bra skick, ISBN: 3829009364

Finns i lager

Beskrivning

Indisk vegetarisk matlagning har överlevt 700 års utländskt styre. Åven om mogulerna, portugiserna, perserna och britterna hade med sig nya tankar angående vegetarisk matlagning, hade de inte mycket inflytande över det vegetariska kökets utveckling. Den främsta anledningen till detta är förmodligen kastsystemet. Brahminerna som vakar över den hinduiska tron och dess tempel var anförtrodda alla de övriga kasternas rikedomar. Brahminerna lärde ut ahimsa, icke-våld, och att människan ska avhålla sig från kött. De lyckades bygga en mur mellan mogulhärskarna och det hinduiska folket genom att förklara kon, som mogulerna åt, helig och förbjuden att äta. Men inte bara politiken, utan också klimatet har haft stort inflytande på matlagningen i Indien, liksom ekonomiska faktorer. Eftersom de flesta områden i Indien har tropiskt klimat, blir kött mycket snabbt dåligt. Genom att odla grönsaker kunde hinduerna dessutom göra sig självförsöjande och klara sig på jordbruket. Även om den gängse föreställningen är att indier inte äter nötkött enbart av religiösa skäl, så ligger alla dessa andra orsaker bakom. Indien är ett väldigt land, en subkontinent, som bebos av många olika folk. I Indien talas fjorton olika språk och hundratals dialekter. Köket är lika mångfaldigt och det är omöjligt att omfatta på några sidor. Rent allmänt kan sägas att maten blir kryddstarkare ju längre söderut man kommer. Jag har valt mycket lättlagade rätter, anpassade till människor utanför Indien som vill laga indisk mat. Jag lagar oftast maten i en karai, ett kokkärl som liknar en kinesisk wok. Den främsta anledningen att jag använder det här kokkärlet är för att jag bara behöver lite olja. Det går även bra att använda en kastrull eller en stekpanna. Alla recept är mycket lätta och jag hoppas att du kommer att trivas med den här boken. 

Vikt470 g
Dimensioner215 × 280 mm