Beskrivning
I midvintertid kan man njuta av kumminfläsk och sockermandlar. Om inte skinkan hinner ta slut är den perfekt till choucroute, den vindoftande surkålsgrytan som serveras på världens bästa restfest. För nyårsmenyn finns förslag på paradrätter och klassiska desserter som nästan vem som helst kan laga. Det får inte vara för svårt och komplicerat att laga mat.
I januari är det dags för skafferistädning. Då är det soppornas och de tröstande stearinljusens tid. Men snart ljusnar det. Vårvinter är snöyra, apelsiner, senapsgädda och semlor. Inte illa alls. Jag har blivit vän med vintern.
JAG HAR BLIVIT VÄN MED VINTERN. Det är inte längre så att jag hatarhatarhatarhatar kylan och mörkret. Därför har jag kunnat skriva den här boken.
Den innehåller inga förnumstiga förslag om att mota bort de isande avgrunderna med soppa och stearinljus, det lovar jag. Men man behöver ju inte plågas mer än nödvändigt. De tända ljusen på middagsbordet är ändå en bra signal och gulaschsoppan får verkligen tårna att tina.
Min vintermat är underbar. Bra mycket bättre än sommarens flyktiga smaker. Jag vill vältra mig i hemliga lustar och smörja kråset med julens kumminfläsk, för att sedan låta mig renas av gurkmeja, rödkål och linser.
Mitt kök är präglat av säsonger, det har det alltid varit, även innan dagens ekologiska kökstrend. Varje månad av vinterhalvåret har sin speciella njutning, från de rostade kastanjerna i oktober över all julmaten till vårvinterns gädda. Det blir många tillfällen till fest!