Beskrivning
Det mexikanska köket är som bäst när den gamla pre kolombianska kosten bestående av majs, bönor och chili byggs på med europeisk mat. Spanjorerna tog med sig hela sin kultur, sitt språk och sina måltidstraditioner från Medelhavet. Senare tog fransmännen över och förde med sig sina traditioner av bakverk, brödbak och förfining, medan tyskarna, som också har haft inflytande över Mexikos styre före självständigheten, tog med sig ölbryggningstraditionen. I dag är Mexiko välkänt för sin cerveza, öl, uppfriskande och i perfekt samklang med den starkt kryddade maten och den kvalmiga värmen.
Den mexikanska gästfriheten är stor. På marknaderna erbjuds besökaren smakprov av försäljare som uppmanar en att ”pröva den här kaktusfrukten” eller ”smaka på min avokado”. När man slår sig ned i en restaurang, eller kanske som gäst i någons hem, bestås man med mat som lagats med hjärtat. Det är så mycket mer än ett mål mat: summan av delarna, smakerna och aromen, fräschören, historien och traditionerna. Att äta mexikansk mat är att ta steget in i Mexikos kultur.