Beskrivning
HÖRVÄRDHET introduceras med denna boks titel som ett nytt ord i svenskan, likvärdigt med sevärdhet. En fullständig redovisning har naturligtvis här icke kunnat uppnås och har heller icke eftersträvats vad gäller någon av kategorierna. Många sevärdheter har för övrigt redan lagts under luppen och framhävts i tidigare böcker från Skånska Akademien, främst Vårt Skåne (1987) och Skånska städer och landskap (1990). ”Kungagraven” eller ”Bredarör” invid Kivik har behandlats ett par gånger, först i en uppsats av Bengt Sjögren i Skånska Akademiens första skrift, som bar titeln Skånsk Kalender (1982).
I denna bok samsas sevärdheter som har hundratals, i något fall tusentals år på nacken, med aktuella, sådana. Som alltid är så gott som allt nyskrivet, av akademiens ledamöter och av ett par gästskribenter. (Ett tack till Anders Emilson för flera goda uppslag.) Ett av undantagen är Anders Österlings berömda dikt om Ales stenar, detta märkliga monument, som enligt de senaste hypoteserna kan dateras till stenåldern. Det har tidigare bara skymtat i förbigående men får här en inspirerad hyllning.
Bland övriga lyriska inslag finner vi två tidigare publicerade dikter av Hjalmar Gullberg – och så en hel årstidssvit mindre dikter, plockade ur tidningar och tidskrifter, av Gabriel Jönsson.
För övrigt: må de olika uppsatserna, dikterna och kåserierna tala för sig själva. Högt och lågt, tragik och komik blandas här ogenerat, vilket var och en nu inbjuds att se och höra. Men med tanke på följande ”förtal” vill jag citera Tegnérs ord: ”… tro ej allt vad skeppare förtälja!”
Medverkande:
Åke Arenhill, Hans-Uno Bengtsson, Birger Bergh, F.J. Billeskov Jansen, Hjalmar Gullberg, Gabriel Jönsson, Birgit Lindström, Max Lundgren, Helmer Lång, Runo Löwenmo, Sixten Nordström, Stig Persson, Lars Rosander, Sten-Bertil Vide, Gösta Vitestam och Anders Österling.