Beskrivning
Under semestern ska köket vara lätt och enkelt. Men livet i husvagn, båt och stuga kan också betyda mera tid och större intresse för matlagning än under de upptagna vardagarna hemma. Och, handen på hjärtat, ibland regnar det faktiskt i vårt land och då är det både skönt och tillåtet att trösta sig med något extra. Visst kan utrymmet vara begränsat men det inskränker inte möjligheterna vid spisen. Ta hjälp av friska luften. Rensa fisken vid sjön, ansa grönsakerna ute.
Alla kan hjälpas åt. Många små kök har kylskåp som förenklar förvaring. Ugnar är allt vanligare även i båtar. De allra modernaste husvagnarna har barkök och till och med mikrovågsugnar som i vilket radhus som helst. Det ger oss stort utrymme att ge inspiration till sommar- och vintermåltider på olika nivåer.
Förflyttningen längs vägarna runt om i våra landskap ger också större möjligheter att komma åt färska och regionala råvaror; en nydragen sommargädda, en röding från pimpelsjön, en renstek från Lappland, ett tunnbröd från Höga Kusten, nyplockade jämtlandsjordgubbar, grönsaker direkt från odlarna, kanske harsyra från en skogsbacke. Ta chansen när du är ute i naturen. När du ändå är på väg och upptäcker Sverige.
Långfärdslimpa, potatissallad och fiskgryta är okey. Men är plommonspäckad fläskkarre och oxbringa med pepparrotssås rimlig mat i det lilla köket? Ja, varför inte. Hur ofta hinner du laga rejäl svensk husmanskost när du är hemma?
Torsten Blomquist, under många år Expressens matredaktör, bidrar med text och ideer. Lars Paulsson har tagit de fina matbilderna.