Beskrivning
Mmmm…mat! Intresset för vad vi lägger på tallriken har aldrig varit större än i dag. Tidigare handlade det mest om låga priser, storskalighet och långa transporter. Men nu är äntligen något nytt och löftesrikt på väg: Mat ska smaka gott och vara bra för hälsan. Mat ska också vara schysst för djuren, miljön, landskapet och jordens klimat! Och aldrig tidigare har vi matköpare haft så stora möjligheter som i dag att påverka utvecklingen åt just det hållet.
Matsmart är en vacker och aptitretande reportagebok – och samtidigt ett både vasst och visionärt inlägg i debatten om morgondagens middagsbord! Det här är en bok för alla som älskar mat (vem gör inte det?), som funderar över vår tids mat och som vill spana efter nya goda trender. Vårt tema är det nytänkande vi nu ser på det kulinariska området. En renässans för goda råvaror och läckra smaker. För mat som fröjdar ögat och främjar öppna landskap, hälsan, klimatet och en mer hållbar utveckling, såväl i stora världen som i regionen där vi själva bor.
Boken är tillredd på tre ingredienser som vi försökt mixa på ett smakfullt sätt:
• Resor till ”den nya maten” landet runt, till bönder, vinodlare, mejerister, charkuterister, krögare och andra mathantverkare som framgångsrikt återerövrar bra råvaror, spännande aromer, skönhet och miljöansvar, allt med hög kvalitet. Några av dem bjuder också på lockande recept.
• Pulstagning på dagens nya löftesrika trender i livsmedelsbranschen, här och utrikes en spaning från lite högre höjd.
• En avslutande reflektion om matmarknadens utveckling de närmsta åren.
Läsarna kommer snart att märka att våra reportageresor gått till ovanligt många ”små” mathantverkare. Därför är det nog bäst att redan nu slå fast att vi inte menar att småskaligheten är en absolut förutsättning för att tillverka bra korv, ost eller vad det nu kan vara. Ekomjölkbönderna vi intervjuat visar att även ”stort kan vara vackert” och mycket nytt och spännande händer också i de stora företagen.
Vi har varit engagerade i livsmedelsdebatten under lång tid, ofta med kritik av den lågprisfixerade industrimatkultur som alltför länge dominerat i Sverige. Här kan vi nu visa att något nytt äntligen är på väg – och att var och en av oss kan göra skillnad genom våra egna matval och matvanoг.