Beskrivning
Ett träningsredskap som är både roligt och effektivt är värt mycket. Balansbollen utvecklades på 1960-talet och var från början en leksak för barn, men snart upptäckte schweiziska sjukgymnaster att den var ett bra hjälpmedel för att rehabilitera patienter efter skador vilket förklarar varför den ibland kallas ”schweizisk boll”. Tack vare seminarier och klinisk utbildning blev balansbollen alltmer populär och började till slut användas av elitidrottare i träningen och senare även av allmänheten. Idag är balansbollen ett av de mest populära och respekterade redskapen, både bland professionella idrottsmän och idrottskvinnor men även motionärer, för att hålla sig i form och inte utan anledning.
Balansbollens effektivitet beror till stor del på att den är ett instabilt fundament att träna på. Balansen är ett försummat kapitel i många träningsprogram i alla rörelser som kräver balans medverkar dock många fler muskler än i dem där du står stadigt på båda fötter. När du sitter, ligger eller vilar benen på bollen måste du använda musklerna i bålens nedre del – i magen, sidorna, ryggen och sätet – för att hålla kroppen och bollen på plats. Detta innebär inte bara att du stärker dessa områden utan också musklerna som stöder ryggraden. På lång sikt kan detta bidra till att förbättra din hållning och förebygga ryggbesvär.
Bollen är också ett mycket användbart verktyg för att ge spänst och styrka åt enskilda muskelgrupper. Liksom med en träningsbänk kan du ligga på bollen och träna speciella muskler, däribland musklerna i armar, ben, axlar och rygg. Men bollen är mycket bekvämare än en bänk eftersom den formar sig efter kroppen. Bollens stora svängda yta gör det också möjligt att ha kroppen på olika nivåer, så att du kan tippa uppåt eller nedåt för att öka eller minska intensiteten i en övning. Och eftersom du kan linda kroppen runt bollen, kan du få ett långt större rörelseomfång än på golvet och på så sätt förbättra kvaliteten på övningarna, särskilt för buk- eller ryggmusklerna.