Hoppa till innehåll

Hällberg, Stefan ”Matspråket – en lättsmält bok om ord och uttryck i matens värld”

70 kr

Ordet sandwich kommer från en spelgalen engelsk lord som levde på 1700-talet. Abborren har fått sitt namn för att den har en vass och taggig ryggfena. Kalvfilé à la Oskar skapades 1897 på Operakällaren som en hyllning till den matglade Oskar II. Om detta och mycket annat kan du läsa i denna faktaspäckade, men ändå lättlästa och rikt illustrerade bok. Matspråket är en guldgruva att ösa ur för alla som vill veta mer om mat, mathistoria och matkultur.

Inbunden, 191 sidor, Hällberg Publishing, 1997, mycket bra skick, ISBN: 9163047950

Finns i lager

Beskrivning

Jag har alltid varit nyfiken på varför saker och ting heter som de gör. Varje ord och varje namn har sin egen lilla historia. På vetenskapsspråk kallas detta etymologi, det vill säga läran om härledning av ord och deras betydelse.

Det kanske kan låta lite torrt, men att leta efter ords ursprung är ett spännande och roligt detektivarbete. Inom kokkonsten vimlar det av termer som har en intressant bakgrund. Även många maträtter och livsmedel har fått sina namn på fascinerande sätt.

Den här boken tar vid där kokböckerna slutar. Matspråket innehåller inga recept, utan tar i stället upp betydelse, kuriosa och etymologi kring 1500 matord och uttryck. Här finns många godbitar för alla som gillar mat, matkultur och mathistoria.

Tanken med boken är att den ska vara underhållande och lärorik. Den kan användas som uppslagsbok, men det går även alldeles utmärkt att läsa någon eller några sidor i taget. Eller varför inte bläddra igenom boken och stanna till vid ord du blir lite nyfiken på.

 

Vikt490 g
Dimensioner165 × 240 mm