Beskrivning
Grunden för all diabetesbehandling är kosten. Detta gäller lika mycket idag som för 20-30 år sedan trots att övriga behandlingsmetoder har utvecklats fantastiskt mycket. För att må bra måste en diabetiker äta regelbundet och ha ett balanserat intag av fett och kolhydrater och undvika ett alltför stort intag av enkla sockerarter. Man kan säga att en diabetiker måste äta på ett sätt som vore nyttigt för oss alla. Problemet är att det är svårt att hinna med matplaneringen och tyvärr händer det alltför många av oss att vi småäter onyttigheter – inte för att det är speciellt gott, utan mer på grund av bristande tid och eftertanke. En kokbok med många snabbmatsalternativ kan vara en utmärkt hjälp. Mat för diabetiker behöver varken vara tråkig eller komplicerad.
Samtidigt som diabetes kan leda till en mängd komplikationer i ögon, njurar och blodkärl är det viktigt att komma ihåg att man också kan leva ett mycket bra liv med diabetes. Flera idrottsstjärnor i fysiskt mycket krävande idrotter såsom fotboll, ishockey etc har haft diabetes sedan barnsben, men trots detta lyckats prestera strålande resultat. Men; för att kunna klara detta måste han eller hon planera sin matsedel lite extra noga.
Maten är viktig inte bara för den som har utvecklat diabetes, utan vad vi sätter i oss kan även påverka risken att vi ska få diabetessjukdomen senare i livet. Fullkornsprodukter har exempelvis visat sig kunna minska insjuknandet i diabetes. En rätt balanserad kost minskar också riskerna att vi ska öka i vikt, vilket minskar riskerna både för att vi ska utveckla diabetes och det ”metabola syndromet” som är benämningen på kombinationer av högt blodtryck, förhöjda blodfetter och diabetes.
Den här kokboken kan därför rekommenderas till alla som har lite extra anledning att fundera på hur man bör äta för att långsiktigt må bra.